Tudástár: Agrár szaktanácsadás (EIP-AGRI)

→   2014. nov. 20


Tudástár: Agrár szaktanácsadás (EIP-AGRI)

Hogyan lehet az innovatív megoldásokat mielőbb átültetni a gyakorlatba, hogyan lehet az újszerű tudományos eredményeket a gazdák felmerülő problémáinak orvoslására felhasználni? Erre keresi a választ az Európai Unió új eszköze, az Európai Innovációs Partnerség a mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság terén (EIP-AGRI).

A téma hazánkban és az EU-ban is fontos, sőt, a szerepe felértékelődik a jövőben, mivel a század közepére várhatóan 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon. A vidékfejlesztési tárca parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint az EIP teljesen új perspektívákat nyújt, rámutatva, hogy az új eszköz mellett 2020-ig 4,5 milliárd euró áll rendelkezésre erre a célra.

Az innovációs partnerséggel az EU hidat kíván képezni a kutatás-fejlesztés és a gyakorlat között.  Nem csak az a cél, hogy gyorsítsák az ismeretek eljutását a laboratóriumból a piacra, hanem hogy alulról felfelé irányuló megközelítéssel partnerségeket alakítsanak ki az agrárium különböző szereplői között. Nem új tudást akarnak létrehozni, hanem a már meglévőt elérhetővé tenni: ha valamire van megoldás, akkor azt elterjeszteni egész Európában, ha pedig nincs, akkor megtalálni, hogy a létező ismereteket gyakorlati megoldásokká formálják. Az EIP kulcsszereplői az Operatív Csoportok lesznek, amelyek egy-egy, a vidékfejlesztési program céljainak eléréséhez hozzájáruló projekt köré szerveződve fogják össze az érintetteket, működésükre és a projekt megvalósítására pedig támogatás is igénybe vehető. Emellett Innovációs Támogató Szolgáltatókat is létrehoznak, amelyek segítenek a megoldás vagy az ahhoz vezető partnerek megkeresésében. A Szolgáltató Pont koordinálásával egy európai uniós szintű hálózatot is létrehoznak minden innovációban érintett szereplő közt.

 

Pin It on Pinterest