Sikeres agrár generációváltás

→   2022. ápr. 27


Az agrárhivatás vonzóbbá tétele a biztonságos élelmiszer termelés és ellátás közös nemzeti érdek Nem fikcióval, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. Az új agrárszakemberek kinevelése és gazdálkodási kedv fenntartása a magyar társadalom/agrártársadalom nyilvánvaló felelőssége.

A 18-40 év közötti fiatal gazdák informálása, képzése és integrálása kiemelt stratégiai jelentőséggel bír a hazai élelmiszer termelés és ellátás számára. Ezt az összetett, immáron sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot választotta publikációs témájául Gyovai Anita Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának hallgatója és Dr. Privóczki Zoltán a kar c. főiskolai tanára.  A szerzőpáros első szerzős tagjaként Gyovai Anita a Szegedi Akadémiai Bizottság SZAB Logisztikai Munkabizottság előtt szabad előadás formájában ismertette „KI VISZI TOVÁBB a VÁLLALKOZÁST, AVAGY  GAZDASÁGÁTADÁSI ALTERNATÍVÁK FIATAL GAZDÁK SZÁMÁRA című publikáció téziseit. 

Az előadás és a kutatási terület gerincét képező új, 2021. december 21. napján kihirdetésre került Az agrárgazdaság átadásáról szóló 2021. CXLIII. törvény a hallgatóság részéről több kérdést is generált, de működésének tapasztalatairól az előadó, a 2023.01.01. napjától, a hatályba lépést követően tud majd beszámolni.

A magyar mezőgazdaság jövője a fiatal gazdák térnyerésén, az ehhez szükséges sikeres generációváltáson (is) múlik, a téma iránti elkötelezettségével, jelen publikációs sorozathoz és szerzőpáros munkájához kíván hozzájárulni és segítséget nyújtani a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság SZAB Logisztikai Munkabizottsága is. 

Gyovai Anita prezentációja letölthető innen: Gyovai Anita 2022.04.21. (.pptx)

 

Pin It on Pinterest

Megosztás